Miód i jego właściwości lecznicze

Produkt naturalny będący miodem użytkowany jest przede wszystkim jako towar spożywczy o wyjątkowym smaku, choć o wiele decydujące powinny być dla nas jego właściwości prozdrowotne. Jest świetnym załącznikiem do dań głównych oraz nieograniczonej różnorodności dań deserowych, ale to fakt, że pomaga przy wielu schorzeniach, to jest bezspornie najważniejsze.

Kiedy zastanawiamy się nad składem miodu, nie jest to zanadto wielowymiarowa substancja. W dużej części są to cukry proste, ponieważ w środowisku naturalnym spełnia rolę środka zapasowego – przechowalni energii. Tak nieskomplikowana do przyswojenia energia, wyposażona co najważniejsze w najważniejsze komponenty o charakterze odżywczym, daje naszemu organizmowi kopa i doprowadza przykładowo do łatwiejszego wyjścia z niemocy organizmu, wzmacniają nasz narząd związany z odpornością.

97LJAKWL36Każdy miód jest inny

Miodu na regałach za ladą jest coraz więcej, ale należy w tym miejscu być uważnym, szczegółowo w przypadku wytworów o wyjątkowo małych cenach. Produkcja miodu jest na pewno droga, toteż nie ma szans na to, by wyjątkowo o niskiej ceni towar był pełnowartościowym miodem. Rozpoznać miód obecnie jest strasznie prosto. Trzeba nabrać go niewielką ilość na łyżeczkę oraz pozwolić mu spokojnie opadać. Kiedy posiadamy właściwy i prawdziwy miód, będzie się on powoli ciągnął chudym ciągiem i gromadził w kształcie stożka na docelowym naczyniu. Nienaturalny miód kapie z łyżeczki i tworzy natychmiast wodnistą plamę. – dolinalawendy.pl/4-miod-lipowy

Najważniejsze jest że należy wiedzieć o fakcie, iż miód składa się z prostych cukrów, co oznacza, iż posiada w sobie zachowane pokaźne wielkości siły energetycznej. Osoba pełnoletnia nie powinna przyjmować go więcej niż około 4 łyżek dziennie. Co więcej, miody to drobinki, dlatego w szczególności w obecnych czasach możliwe jest, iż znajdziemy u siebie działanie alergiczne na miód. Dlatego zaczynać trzeba dość ostrożnie.

Produkt jakim jest miód nie powinien być też dawany dzieciom najmniejszym jako zbyt duża bomba cukrowa. Jak dziecko osiągnie wiek 2 lat, najmłodsze pokolenie powinny spróbować miód w niewielkiej ilości.

Mając na uwadze wszystkie zapisane wyżej kwestie, możemy przejść do wyboru rodzaju miodu dla odpowiedniej grupy wiekowej konsumentów.

Przekonanie że miód można przechowywać bezterminowo jest zapewne fałszywe. Etykiety mówią, że właściwie zabezpieczony miód, co oznacza także trzymanie go w w szafce zamkniętej, może przechować się okres trwający trzy lata. Najkorzystniej jest oczywiście spożywać świeży miód.

BV4XVAV5FPKika słów o rodzajach miodów

Możemy wyróżnić wyjątkowo wiele gatunków miodów, rozróżnianych przede wszystkim za pośrednictwem użytego do produkcji surowca, z jakiego został przygotowany, znany jest miód wielokwiatowy. Po za tym zwykle spotkamy się z miodami:

Lipowy – o barwie żółtej z lekko zielonkawym zabarwieniem; miód lipowy pomocny dla osób z depresją, stanami na tle nerwowym oraz kłopotami ze snem; działa pomocniczo na wysoką temperaturę jak również gdy dopadnie nas przeziębienie, jest skuteczny również w związku z trudniejszymi do wyleczenia problemami zdrowotnymi, mowa tutaj o chorobach: zaatakowane oskrzela; ten miód działa zbawiennie na grypę oraz przeziębienie;

Rzepakowy – nie ma barwy lub o barwie żółtawej; miód rzepakowy działa kojąco na skaleczenia i poparzenia; wpływa korzystnie na działanie układu krążenia, obniża ciśnienie krwi a także daje możliwość leczyć miażdżycę; dobry przy problemach z drogami moczowymi;

Wrzosowy – zabarwiony na bursztynowo; miód wrzosowy leczy przeziębienia zmieniające się w stany zapalne; pomaga na biegunki jak również problemy z drogami moczowymi, czy też jest pomocny przy schorzeniach wątrobowych.